Fysisk aktivitet
Leave a Comment

Fysisk aktivitet; hvordan nå ditt daglige mål!

I de norske retningslinjene om fysisk aktivitet anbefales det at man er fysisk aktiv i 150 minutter moderat intensitet i uka eller 75 minutter høy intensitet i uka. Kun 1 av 3 voksne når dette målet (1). Det ser ut til at det er en positiv sammenheng mellom fysisk aktivitet og utdanningsnivå. Det vil si at de med høyest utdanning er mest fysisk aktiv, og det med lavest utdanning er minst fysisk aktiv. Kvinner er mer fysisk aktive enn menn. Denne sammenhengen ser vi også når vi ser på begrepet “helse”. Overbevisende resultater viser at de med høyest utdannelse har best helse. Så er du kvinne og har høy utdannelse, er sannsynligheten for at du har god helse, er fysisk aktiv, spiser sundt og lever lenge, høy. Det må nevnes i denne sammenheng at det er ikke selve utdanningen som utgjør resultatene, men hvilket miljø og hvilke valg dette gjør at du tar.

IMG_2702

Foto: Sara Tokheim

Sett bort i fra utdanning, er det mange måter å nå sin aktivitets kvote på.

Bruk naturen som arena! Det er ingenting som er så befriende som å snøre på seg skoene og gå seg en tur ute i frisk luft. Undersøkelser (3) viser at fysisk aktivitet ute i skog, fjell og mark virker positivt inn på den mentale helsen.

IMG_2701

Foto: Sara Tokheim

Lek med barna/barnebarna! Både du og barna vil synes dette er kjempe kjekt. En nylig publisert undersøkelse (2) fant en positiv sammenheng mellom det å  være mer sammen med barnebarna og god helse!

10 minutter av gangen er nok! Synes du trening blir fort kjedelig? Beveg deg i 10 minutter av gangen. Del opp minuttene i mindre bolker!

La bilen stå! Bra for både deg, bilen og lommeboka!

Ta trappene!

Sist men ikke minst, gjør noe du synes er kjempe gøy! Jeg er helt sikker på at det finnes noe alle liker innen fysisk aktivet. Enten du liker å gå, løpe, sykle, svømme, hoppe trampoline, trene karate, trene styrke, danse eller å gå på ski. Det finnes mest sannsynlig en aktivitet du kommer til å like. Du må aldri tvinge seg selv til å gjennomføre noe du ikke synes noe om. Fysisk aktivitet skal være gøy og lysbetont! Det lønner seg å utforske flere aktivitets former!

IMG_2704

Foto: Sara Tokheim

Sara

Referanser

(1) Helsedirektoratet (2015). Fysisk aktivitet

(2) Role of grandparenting in postmenpausal women’s cognitive health: relsuts from the Womens’s Helathy Aging Project (2014). The Journal of The North American Menopause Society, 21:10:1069-1072. 

(3) The relationship between Perceived Health and Physical Activity Indoors, Outdoors in Built Environment, and Outdoors in Nature (2014). Applied physiology: Health and well-being. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s