Ernæring, Kosthold
Comments 3

Helsedirektoratets råd om kosthold og fysisk aktivitet; Råd 1

Nutrition collage of many pictures

Foto: Colourbox.com

Råd 1: Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer. 

 • Ved å spise et variert kosthold som baserer seg på frukt, bær, grønnsaker fullkornsprodukter, fisk og vegetabilske protein- og fett kilder oppnår man optimalt inntak av energi og næringsstoffer
 • Ved å basere kostholdet på vegetabilske matvarer tar man vare på miljøet og bidrar med å bedre den globale mat fordelingen
 • Vegetabilske matvarer, fisk og meieriprodukter vil sikre deg et godt inntak av næringsstoffer
 • Man begrenser inntaket av salt, sukker og energirike matvarer

Et høyt inntak av fiber vil virke forebyggende i forhold til utvikling av enkelte livsstilssykdommer. Fiber er knyttet til en frisk og velfungerende “mage”. Fiberrike matvarer har høyt innhold av viktige vitaminer og mineraler.

Fiberrik mat

Foto: Colourbox.com

Frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter (fullkornspasta, fullkornsris, grov brød, sammalt kveite f.eks), linser, bønner/erter, frø og nøtter er eksempler på fiberrike matvarer.

Frukt, bær og grønnsaker har et høyt innhold av fiber, viktige mineraler og vitaminer. Hvilke vitaminer og mineraler de ulike fruktene, bærene og grønnsakene inneholder vil variere. Et variert inntak er derfor viktig for å dekke alle vitamin- og mineral behovene våre.

Eat a rainbow

Foto: Colourbox.com

Eat a rainbow

Fisk er en god kilde til mange mineraler, vitaminer og protein. Fet fisk er også den beste kilden vi har til omega 3 og vitamin D.

Fet fisk

Foto: Colourbox.com

Basert på forskning anbefaler det å begrense inntaket av rødt kjøtt, salt, sukker og energirike matvarer. Flere typer kreft, hjerte karsykdommer, diabetes mellitus type 2 og fedme er knyttet til inntak av matvarer høye på salt, sukker, “tomme kalorier” og rødt kjøtt.

Fokuserer man på et høyt inntak av frukt, bær, magre meieriprodukter, fisk, kylling og matvarer høye på fiber, vil resultatet bli at vi reduserer inntaket av rødt kjøtt, salt, sukker og “tomme kalorier”. 

Referanse

Helsedirektoratet (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer.

3 Comments

 1. Robert Tokheim says

  Jeg prøver å spise ett variert kosthold, hvor jeg legger vekt på fiberinnholdet i maten min, men er usikker på om jeg får i meg nok fiber. Finnes det noen tegn på at man får i seg nok/for lite fiber?

  Like

  • Her vil kostholdsplanleggeren.no være til god nytte. Legg hva du vanligvis spiser i løpet av en dag. Da vil en av funksjonene vise deg hvor mye fiber du får i det i løpet av en dag. Anbefalingene sier at man bør ligge på mellom 25-35g/d.

   En enkel og ukomplisert tommelfingerregel kan også hjelpe deg godt på vei. Spiser du “fem og dagen”, 2 porsjoner frukt og 3 porsjoner grønnsaker (100g frukt/grønt=1 porsjon)? Klarer du å oppfylle “fem om dagen” vil du mest sannsynlig oppnå et anbefalt inntak av fiber.

   Brødskalaen på posen på brødet er en god indikator på hvor mye fiber det er i brødet. Velg fortrinnsvis 3 eller 4 fulle “kakestykker”. Brødskalaen finnes også på mange andre kornprodukter. Velg fullkornspasta, fullkornsris og potet med skall, forran hvit pasta og ris, og unngå å skrelle poteten.

   Treg mage kan være et tegn på et lavt fiber inntak.

   Det er veldig viktig å drikke godt med vann når man spiser mye fiberrik mat!

   Hvis man fokuserer på å spise fiberrikt, skal det ikke være så vanskelig å oppnå anbefalingene på 25-35g/d.

   Sara Tokheim

   Like

 2. Pingback: Helsedirektoratets råd om kosthold og fysisk aktivitet; Råd 3 | Fysisk Helse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s