Ernæring, Kosthold
Comments 2

Ta deg ei banan!

For noen uker tilbake leste jeg et blogg innlegg hvor forfatteren av innlegget argumenterte hvorfor hun ikke spiste banan, og heller ikke anbefalte andre å spise banan.

Noen av argumentene holdt vann andre ikke. Blant annet ble en banan sammenlignet med å spise sjokolade, siden sukkerinnholdet er nesten likt. Det er noe som skurrer. Banan inneholder karbohydrater i form av fruktsukker og fiber, B-vitaminer (særlig B6) , kalium og enda flere andre vitaminer og mineraler. Sjokolade inneholder karbohydrater i form av raffinert sukker (hvitt sukker). Ingen fiber og er svært lav på vitaminer og mineraler. NEI, man kan ikke likestille banan og sjokolade! Den store forskjellen mellom sjokolade og frukt er at når man spiser frukt (inkludert banan) får man i seg fruktsukker og mange andre viktige vitaminer og mineraler, mens når man spiser sjokolade får man i seg raffinert sukker og minimalt med vitaminer og mineraler. Man må huske på at kroppen og da særlig hjernen “lever” på glukose (nedbrytnings produkt fra noen typer karbohydrater, både fra fruktsukker og raffinert sukker). Glukose er hjerneføde. Vi trenger karbohydrater.

Et av argumentene er at hun kan få seg vitaminene og mineralene som er i banan, fra andre kilder. Helt rett og jeg skal si meg enig i det. Men en tanke; hvis man kan spise en banan og få i seg B-vitamin, kalium og fiber, vil det ikke være slik at man i sum må spise like mye eller mer av noe annet for å få i seg den samme mengden? Rødt kjøtt er en god kilde til B-vitamin, mandler er en god kilde til kalium og grovt brød er en god kilde til fiber. En banan versus en biff, en handfull mandler og en brødskive.

Banana

Foto: google.com

I mange sammenhenger ønsker man å få i seg en næringstett matvare, og ikke et næringstett måltid. Når man er få reise, har dårlig tid, rett etter trening eller det er litt for lenge til middag og magen skriker etter noe, da kan det være det aller enkleste og beste å ta seg ei banan i stedet for å styre med å sette sammen et måltid.

Alt for mange spiser for lite frukt og grønnsaker. Banan er ei søt frukt, og vil derfor være en god start for mange, som ønsker å begynne å like eller spise mer frukt og grønnsaker. Banan kan gi god smak og konsistens til smoothie eller frukt/bær pureer. Bruk stavmikseren på 1 fryst banan i skiver, 1ss kakaopulver og en skvett melk. Næringsrik og sunn softis! Spis så mye frukt, bær og grønnsaker som du orker!

 Man leter ofte etter den matvaren eller det i kosten man kan ekskludere eller inkludere for å komme til ”rom”. Det kan jeg med en gang si, da kan du lete til evig tid. Det handler ikke om enkelte matvarer eller matvaregrupper. Det aller viktigste, som har noe å si for din generelle helse (sett at du er frisk, og ikke har noen sykdommer som spiller noen rolle) er den totale sammensettingen. Spis frukt, inkludert banan, grønnsaker, bær, nøtter, frø, grove kornprodukter, fet fisk, hvitt kjøtt. Reduser inntaket av rødt kjøtt, bearbeidede matvarer, halvfabrikata, hvitt sukker, mettet fett og transfett.

Banan tegning

Foto: google.com

 SPIS BANAN!

Sara

Featured image, Foto: google.com

2 Comments

  1. Birgitte says

    Eg veit nøyaktig kva innlegg du las, og eg er heilt einig med deg! Bra du motargumentere for å eta banan 🙂

    Like

    • Det er så dumt at noen skal skape så mye forrvirring rundt et tema som er så viktig. Forstår godt at folk flest blir oppgitt over alle som uttaler seg om tema som de ikke har noe som helst grunnlag for å skape debatt om. ;D

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s