Diverse, Ernæring, Fysisk aktivitet, Trening
Leave a Comment

Energityver

Enkelte handlinger eller mangelen på en handling kan føre til at energi nivået er lavere enn det behøver å være. Du har kanskje selv kjent på hvordan det er å streve seg gjennom en helt vanlig dag, med minimalt med energi. Det er slitsomt og lite kjekt.

Below angle of sporty young man jogging outside

Foto: Colourbox.com

Det finnes enkle grep man kan ta for å øke det generelle energi nivået. Dette er svært individuelt, og man må finne sine metoder for å hente inn mer energi. Man trenger absolutt ikke drikke litervis med energidrikker fylt med koffein for å oppnå et økt energinivå. Vi skal når se på noen ulike metoder for å oppnå et økt energinivå i hverdagen.

Kosthold. Spiser du nok frukt, bær, grønnsaker, fiber og fet fisk? Eller spiser du mye sukkerholdig og fet mat? Passer du på å spise “fem om dagen”? Et kosthold rikt på vitaminer, mineraler og fiber vil på lang sikt gi et økt energinivå. Erstatt dårlige matvarer med gode. Begrens inntaket av sukker, mettet-og transfett og hel-og halvfabrikata. Bruk litt ekstra tid på å forberede maten fra bunnen av, med skikkelige råvarer.

A serving of fresh ripe strawberries topping a bowl of breakfast cereal

Foto: Colourbox.com

Fysisk aktivitet. Regelmessig trening og økt hverdags aktivitet vil på lang sikt gi deg masse energi og overskudd. Selv om man på kort sikt kjenner at man blir sliten etter en treningsøkt eller etter å ha gått opp alle trappene, vil fysisk aktivitet gi deg økt energi på lang sikt. Dagligdagse gjøremål vil også bli mye lettere å gjennomføre om man er regelmessig fysisk aktiv.

Søvn. Pass på å legge deg og stå opp til samme tid hver dag. Ikke legg deg for sent eller stå opp for sent. Få gjennomsnittlig 8 timer sammenhengende søvn hver natt. Det kan hjelpe å slå av digitale apparater en time før leggetid, og unngå å spise et stort og tungt måltid rett før man hopper til køys. Legg deg heller ikke sulten. Prøv å roe ned før du legger deg. Demp belysningen og slapp av.

Væske. Drikk minst 2L vann hver dag. Ikke overdriv kaffe konsumet, hold deg til 3-4 kopper per dag. For hver kopp med kaffe du drikker, drikk et glass vann ekstra. Unngå å drikke for mye rett før du legger deg. Da vil du måtte stå opp etter å ha lagt deg, for å gå på do. Avbrutt søvn fører til mindre energi og dårligere søvnkvalitet.

Omsorg. Bruk tiden sammen med dine nære og kjære. En god prat kan lette på sinnet, og ta bort unødvendige tanker. Smil, og kjenn på hvor godt det er å være sammen med sine kjære og nære.

Stress. Stress er en enorm energityv! Sorter tanker og omgivelsene rundt deg. Bli kvitt det som gjør deg stresset. Finn metoder som gjør at du får et redusert stress nivå.

relax stress and relax words on compass conceptual image

Foto: Colourbox.com

Man må ikke være perfekt på alle punkter. Om du klarer å bli litt bedre på noen områder, vil du kunne oppleve et økt energinivå. Vi er alle ulike, og det er ikke sikkert at det som passer for naboen, passer for deg. Om du kjenner på et lavt energi nivå, prøv deg frem. Finn ut hva som fungerer, og hva som ikke fungerer. Luk ut dine energityver, og lad opp batteriene!

Sara Tokheim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s