Ernæring, Kosthold
Leave a Comment

Må maten være slankende for å være sunn?

Innlegget er ikke sponset og er heller ikke et reklame innlegg. De spesifikke matvarene  og artikkelen i innlegget er kun et eksempel for å illustrere et poeng. 

Overvekt og fedme er en økende tendens i dagens samfunn. Naturlig nok er fokuset på vektregulering og særlig slanking, økt deretter.

I høst lanserte Orkla Foods Norge et ny type pasta. TORO fersk Grønnsakspasta kom i tre ulike drakter. En med brokkoli og erter, en med blomkål og en siste med gulrot. Sammenligner vi innholdet med andre typer pastaer kommer denne pastaen bra ut med tanke på høyt protein innhold, lavt innhold av mettet fett og det er ikke tilsatt salt eller sukker. Produktet skårer midt på treet for kostfiber. Grønnsakene som er tilsatt er kokt, og noe vitamin og mineral svinn vil skje før grønnsakene er tilsatt pasta deigen. Pastaens energi innhold ligger på noen lunde lik linje som med vanlig fersk pasta, men høyere enn “vanlig” fullkornspasta.

Blomkål

Foto: Goggle.com

15.10.2015 publiserte side 2 en artikkel med følgende tittel “Ny grønnsakspasta med 40 prosent grønnsaker- dette er ikke akkurat slankepasta”.

Flere av artikkelens argumenter på hvorfor dette kanskje ikke er en god løsning like vel, er gode. Siden det ble brukt kokte grønnsaker vil store deler av vitamin og mineral innholdet bli tapt i kokevannet allerede før den er tilsatt i vannet. Særlig ble vitamin C trekt frem, som et av vitaminene som ble tap. Artikkelen konkluderer med at TORO Fersk Grønnsakspasta er et bedre alternativ til lys pasta, men det aller beste vil være å spise vanlig pasta sammen med kokte grønnsaker. Opplysninger om det faktiske innholdet av næringsstoffer etterlyses både av skribenten og meg, og helt sikker flere andre. Artikkelen unders i om folk vil kutte ned på de ferske grønnsakene siden det allerede er tilsatt grønnsaker i pastaen. Jeg tror dette vil være et utfall hos noen, men andre ville ikke spist grønnsaker ansett. I det sistnevnte tilfellet er det bare positivt at de har et alternativ til å spise grønnsaker. For en tredje gruppe som i alle tilfeller ville spist grønnsaker, øker dette grønnsaks innholdet i måltidet.

Artikkelen har også sett på energiinnhold. Som tidligere nevnt vil det være noen lunde likt energiinnhold i TORO Fersk Grønnsakspasta og vanlig pasta. TORO Fersk Grønnsakspasta er jo ikke akkurat slankepasta… 

Her kommet mitt poeng frem. Må en matvare absolutt føre til vektnedgang? Må alle være på slankekur eller streve etter lavere kroppsvekt? Vi lever i et samfunn hvor det er vanlig at en høy andel lever konstant på slankekur. Jo-Jo slankerne, du har sikkert hørt om det. Et skritt frem, to tilbake.

Gulrot

Foto: Google.com

Nøkkelen til en sunn og frisk kropp ligger dessverre ikke gjemt bak et mirakel svar. Lavest mulig kroppsvekt er i det fleste tilfeller, ikke en indikator på hvor sunn og frisk du er. Man kan ha litt ekstra å drasse på, og være aktiv, sunn, frisk og glad for det om. Det handler ikke om matvarene vi ikke kan spise, fordi den ikke har lavt nok energinivå. Vi må se på helheten av et kosthold og livsstil.  For vet du hva? Vi trenger faktisk energi, en god del av den også. Du blir ikke sunn og frisk av å spise minst mulig energi og gå ned i vekt. Vi trenger både energi, vitaminer, mineraler, vann og sporstoffer. Alle sammen!

Kos deg gjerne med den nye grønnsakspastaen, men gløm ikke å spise grønnsakene dine! Grønnsakspastaen kan ikke erstatte ferske grønnsaker, men det er et sunnere alternativ enn mange andre, fordi næringsinnholdet er høyere. Grønnsakspastaen smakte ganske så godt!

Brokkkoli

Foto: Google.com

Sara Tokheim

Featured image: Google.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s