Diverse, Fysisk aktivitet
Leave a Comment

Nyt søndagsturen!

IMG_1309

Foto: Sara Tokheim

Stress er en naturlig hormon respons som kroppen vår er avhengig av. Når forfedrene våre ble utsatt for angrep fra dyr og andre fiender, var de avhengige av stress responsen. Vi hadde ikke tid til å fordøye mat eller å slappe av når det sto om liv og død. Vi trengte blod til musklene, og det raskt. Vi var avhengige av maksimal styrke og løpe, uten å varme opp på forhånd. Adrenalin og kortisol, de to viktigste stress hormonene våre. Adrenalin blir utskilt kontant, mens kortisol er et hormon som trenger lengre tid på seg. Ved akutte stress situasjoner blir adrenalin utskilt, og ved langvarig stress, skilles kortisol ut i blodet. Ved langvarig sult (noe som forekom svært ofte i våre forfedres tid), var kortisol livsviktig for å kunne nytte gjøre seg av den energien som var lagret i kroppen. Kortisol øker blodsukkeret, insulin mengden i blod øker. Insulin har flere viktige jobber. Den ene jobben til insulin er å lagre overflødig energi som fett.

Mens adrenalin kan tas bort like raskt som det skilles ut, bruker kortisol lengre tid for å tas bort (sant skal sies, så har vi aldri totalt fravær av dem i kroppen på noen som helst tidspunkt, det handler om mengder).

IMG_1308

Foto: Sara Tokheim

I dagens samfunn er det ikke fare for å bli spist opp av ei løve på vei til butikken, men vi har andre stress faktorer. Vi har i dag så mange ting som skal gjøres, følges opp og perfeksjoneres at stress nivået vårt er skyhøyt, hele tiden! Naturlig nok resulterer dette i skyhøye kortisol nivåer i kroppen, hele tiden! Ved konstant høye kortisol nivåer, i tillegg til tilstrekkelig (og om ikke for mye) energi, vil insulin lagre den overflødige energien som fett. Og ikke hvor som helst. På magen, det vicerale fettet. Det fettet som betyr noe, med tanke på sykdom.

Det er flere metoder for å senke dine kortisol nivåer.

Fysisk aktivitet, sunne matvaner, nok søvn og hvile er nøkkel faktorer for å senke kortisol nivåene i kroppen.

Nyt søndagen!!

Vær nøye med å prioritere til til å slappe av, stresse ned og nyte roen rundt deg. Vel deg en dag i uka, da du skal fokusere på å senke skuldrene, ta deg tid til dine kjære og nære, ikke stresse og ta deg en rolig tur ut i naturen.

IMG_1326

Foto: Sara Tokheim

Bruk sansene, og sett pris på livet. Tenk på alt det positive du har gjort i løpet av uka, og gled deg over alle de kjære og nære du har i livet ditt! Kanskje du deler turen med familien eller en god venn? Kjenn på hvor mye energi man får ut av å nyte en helt vanlig søndag, med lave skuldre og i et rolig tempo. Ta vare på kroppen psykisk, like mye som du tar vare på kroppen fysisk. Nyt søndagen!

Sara Tokheim

Featured image: Sara Tokheim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s