Beveglighet, Fysisk aktivitet, Trening
Leave a Comment

Bevegelighetsøkt; Overkropp

Like viktig som å trene styrke, er det å trene bevegelighet. Stramme og intense muskler kan tappe mye unødvendig energi.

Stress gjør at vi spenner musklene i ryggen, nakken og skuldrene. Stramme og intense muskler i disse områdene, kan gi mye hodeverk. Stramme og intense brystmuskler gjør oss fremover roterte, og ofte vil man få smerter i skuldrene og ryggen. Igjen mye ubehag og ofte mye hodeverk.

Det er vel på tide å trene litt bevegelighet for overkroppen da?

IMG_1434IMG_1433

Begynn sittende. Bildet helt øverst viser utgangsposisjon. Bruk god tid, og len deg over til den ene siden. Unngå å krumme ryggen. Finn en behagelig stilling, og hold i 5-10 sekunder. Bytt side. Gjenta så mange ganger du trenger.

IMG_1426IMG_1425

Bli sittende eller sett deg slik som jeg viser. Strekk hendene over hodet, svai litt i ryggen og hold magen strek og stram. Om du ikke har ubehag i nakken, kan du lene hodet bakover og strekke enda litt mer. Strekk så lenge du trenger.

IMG_1427IMG_1429

Strekk den ene armen over til motsatt side. Den andre armen tar du under den utstrakte, og holder på skulderen (som vist på bildet til høyre) . Eventuelt bøyer du begge armene og hekter tomlene sammen (som vist på bildet til venstre). Hold i 5-10 sekunder før du bytter side. Gjenta så mange ganger du trenger.

IMG_1424

Strekk armene bak ryggen. Flett fingrene sammen, med håndflatene mot hverandre. Hold magen stram, frem og opp med brystet. Hold så lenge du trenger. Slapp gjerne av i et par sekunder og strekk enda litt mer.

IMG_1421

Sett begge knærne og hendene i bakken, som vist på bildet.

IMG_1423IMG_1422

Skyt ryggen og se ned på knærne (som vist på bildet til) venstre. Tenk deg at du skal spre skulderbladene dine fra hverandre så mye som over hode mulig. Trekk magen inn. Videre slipper du opp spenningen, og krummer ryggen (bildet til høgre). Se opp og forleng nakken. Du skal ikke strekke nakken. Tenk deg at du skal samle skulderbladene så mye du klarer samtidig som du prøver å få skuldrene så langt vekk fra ørene som mulig. Trekk pusten godt inn når du skyter ryggen og pust ut når du krummer. Gjør så mange du trenger.

Hvor lang tid du trenger på hver av øvelsene, kommer an på hvor mye du trenger å jobbe med hver av dem. Du vil kjenne at musklene slapper mer og mer av.

Sara Tokheim

Alle foto: Sara Tokheim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s