Ernæring, fiber, helse, Kosthold, smoothie
Leave a Comment

Sommer 2016: Kosthold

Kosthold, diskutert opp og ned. Hva skal vi spise, når skal vi spise, hvor mye skal vi spise… Noen har sterke meninger om hva som er rett (for alle), andre ikke. For noen betyr kosthold alt, andre kunne ikke brydd seg mindre. Finnes det egentlig en fasit på hvordan et kosthold skal se ut? Både ja og nei.

Et kosthold vil varierer alt etter person. Hva man foretrekker og hvordan livsstilen til denne personen er, vil være avgjørende faktorer. Noen må ha frokost med en gang de står opp, andre venter. Karbohydrater fungerer fint for noen, andre fungerer best med mindre. Både oppvekst og erfaringer vil også spille inn på kostholdet. Barn kan lære seg å spise det meste, men det kan ta tid. Hva barn “lærer” seg å spise vil følge med dem videre i voksenlivet. Det finnes noen retningslinjer å gå etter. Helsedirektoratets kostholdsråd er fine å ha i bakhodet. Et kosthold bestående av mye grønnsaker, frukt, bær, fiber, meieriprodukter, kjøtt, kylling, fisk, grove kornprodukter er å anbefale. Det er alltid plass til sukkerholdige matvarer, men dette bør begrenses.

Sommeren 2016 var

  • flere langsomme kopper med kaffe langt ut på formiddagen. God tid til kaffe på morgenen er undervurdert kos!
  • plukke rips, moreller, jordbær, blåbær og bringebær fra hagen. For så å spise de som topping på frokostgrøten. Som frokostdessert. Som lunsjdessert. Som dessert til kaffen etter middag. Og i stedet for syltetøy på nybakt brød med brunost og smør.
  • plukke blåbær i skogen på vei til en post eller nut/topp.
  • saftige og gode vannmeloner, nektariner, fiken og ferske aprikoser
  • spontan baking av kake eller brød. Hva slår vel ikke en skive nybakt brød med brunost på? Og med melk ved siden av!
  • god tid til å lage middag
  • Luksus middagsrester. Med dessert til såklart.
  • IS! Sist men ikke mist IS! Diplom is har virkelig laget god is i år! Wanted, altså denne burde kommet med kodelås. Ellers blir den tom på null komma niks.

Noe så kjedelig som “mye av mye og litt av alt” er det som funker for meg. Mye frukt, bær, grønnsaker, fullkorn, grove kornprodukter, fisk, kjøtt, kylling og yoghurt, men også noe is (eller egentlig mye), kake, sjokolade, sprudlevann og vin. Jeg strekker meg nok først etter næringsrik mat, og fyller opp med mindre næringsrik mat når jeg føler for det. Jeg tenker over helsa mi, og derfor forer jeg kroppen med mest næringsrik mat og litt mindre næringsrik mat. Jeg kan fint kose meg med friske bær eller et eple. Mangler jeg grønnsaker til et måltid føler jeg at det mangler noe. Men sånn er nå bare jeg skrudd sammen.

Sara

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s